Nyhetsbrev – oktober 2016

Årets sommar var ovanligt lång, varm och vacker.
Vi har även fått njuta av den varma hösten – härligt!

Det är 25 år sedan Slovenien blev en självständig stat och 25 år sedan man bildade Svensk-slovenska vänskapsföreningen. Vi firade vårt 25-årsjubileum den 17 september i ABF-huset. Det var cirka 85 personer, våra medlemmar, vänner och bekanta som var närvarande. I entréhallen invigde vi först en utställning (som pågick i en vecka) över vårt sagolika Slovenien och även en presentation av 25 års verksamhet av vår Svensk-slovenska vänskapsförening. Utställningen öppnades med svensk folkmusik. Det var många intresserade som tittade på utställningen. Så vi hoppas nu att ännu fler skall förstå var Slovenien finns på Europakartan.

utstallning-vid-entre-abf-huset

Vårt kulturprogram fortsatte sedan i Sandlersalen, där vackra och intressanta bilder av Slovenien visades på filmduken. På scenen uppträdde duktiga dansare och musikanter, vars dans, gitarr- och flöjtspel var en vacker och fin kombination.

Den slovenska honorärkonsuln i Stockholm, Tomas Öhman, hälsade i sitt och slovenska ambassadörens namn, vår förening och närvarande gäster välkomna och lycka till. Samt önskade framgång i framtida samarbete mellan Sverige och Slovenien.

Slovenska föreningens sångkör Triglav framförde ett antal slovenska folkvisor under dagen. Vi fick även höra svensk folksång framförd av en trubadur med gitarr. Den slovenska poeten Lucija Stupic läste sin egen poesi på slovenska vilken efteråt lästes på svenska.

Vi hade även tillfälle att presentera en nyutkommen slovensk barnbok, översatt till svenska: Pojken och huset. En bok som nästan är utan berättande text, men med en tilltro till bildens förmåga att berätta och som fått mycket internationell uppmärksamhet. Boken är tänkt för åldrarna tre till sex år men är även spännande för äldre barn och vuxna. Den är illustrerad av konstnären Maja Kastelic. Bilderna i boken är magiska och kan nu köpas även i Sverige.

Efter programmet var det mingel, där vi fick smaka både på den slovenska korven kranjska klobasa och svenska köttbullar och massor med goda hembakade bakelser. Och så hade vi tillfälle att träffas igen och fördjupa vår vänskap ännu mer. Vi hade även sammanställt en broschyr på svenska och slovenska som beskriver 25 års verksamhet av Svensk-slovenska vänskapsföreningen. Den kan du beställa via föreningens e-post: info@svenskslovenska.se

slovenien

Till vår glädje gästade den slovenska kammarkören MEGARON Stockholm den 29 september och 1 oktober. De uppträdde bland annat tillsammans med S:t Jacobs Kammarkör. Det var ett välbesökt och celebert gästspel, med blandad repertoar och körutbyte.

Nästa aktivitet blir på lördag den 10 december. Den riktar sig till barn och även till vuxna. I samarbete med slovenska föreningen skall vi det här året igen kalla till oss St. Nicolaus och vi hoppas att även St. Lucia hittar till oss den eftermiddagen. Detaljerat program kommer i november.

Nu är det dags, för dem som ännu inte hunnit, att betala medlemsavgift för det här året 2016. Avgiften är oförändrat 175 kr per person och år och sätts in på Plusgiro 629 38 83-2. Tack.

Vi skulle även vara mycket tacksamma för alla bidrag, som skulle gå till att täcka kostnaderna för genomförandet av 25-årsjubileumet.

 

Kommentarer inaktiverade.