Mat och dryck

Det slovenska köket har sitt ursprung i tre stora kulturer – den pannoniska, alpina och mediterranska. De älsta slovenska rätterna består av olika former av mjöl- och grynrätter. Allmänt kända är de bröd som bakas vid högtidliga tillfällen och som ännu idag formas till flätade limpor eller kransar och štruklji (degknyten med fyllning) som tillreds på 70 olika sätt med söta fyllningar eller med fyllningar av kött och grönsaker, samt žganci (en grynrätt, vanligen av bovete). En speciell slovensk originalitet är potica (nötkaka) som bakas med olika fyllningar vid högtidliga tillfällen.

Landet är även ett vinodlarland. Slovenien är indelat i tre vinregioner: primorski, posavski och podravski och indelat i 14 distrikt med sina karakteristiska egenskaper. Regionen Primorska är omtalad för sina egenartade röda och fylliga viner, från regionen Posavje kommer det slovenska säregna vinet cviček, i regionen Podravska hör riesling, sauvignon och rulander hemma samt enastående traminer och mousserande viner.