Resa till Slovenien

Slovenien är ett land beläget mitt i Europa. Det finns ett stort antal möjligheter att resa dit från Sverige – med flyg, tåg, buss eller med egen bil. För den som inte har något emot att kombinera transportmedel gör dessutom det stora antalet internationella knutpunkter i Sloveniens närhet att de olika möjligheterna som står till buds blir närmast outsinliga. Den här sidan ger en ytterst begränsad överblick av olika alternativ. Det skall dock noteras att med de ständiga förändringarna i reseutbudet – nya aktörer, förändrade linjenät och tider, specialerbjudanden, m.m. – riskerar den här typen av översikter snabbt bli föråldrad. Dessutom har olika resenärer sina prioriteringar och idéer. Vi rekommenderar därför läsaren att se denna sida som en aptitretare och själv undersöka möjligheterna vidare.

Flyg

Ljubljanas, och Sloveniens största, internationella flygplats är Jože Pučnik-flygplatsen (f.d. Brnik) (LJU) belägen 26 km norr om Ljubljana. Detta är hubben för det slovenska flygbolaget Adria Airways. Adria flyger regelbundet hit direkt från Köpenhamn, samt periodvis även från Stockholm. Hit flyger även ett flertal av de europeiska flygbolagen, såsom Finnair, Austrian Airlines, LOT, Malev, ČSA Czech Airlines och Brussels Airlines. Av dessa brukar både Malev och ČSA erbjuda goda priser från Stockholm eller Köpenhamn, men ČSA har oftast betydligt kortare transfertid.

De budgetflygbolag som flyger till Ljubljana är easyJet och Wizz Air. Dessa bolag flyger inte direkt från vårt närområde, men kan erbjuda mycket goda priser via exempelvis London. Dock bör man vara medveten om att de ofta inte tar fullt ansvar vid förseningar vid en anslutning.

Bil

Att resa med egen bil ger naturligtvis en stor flexibilitet både på resan och väl på plats. Och har man väl tänkt sig att vara nere under några veckor, kan den längre restiden vägas upp mot just flexibiliteten och möjligheten att även låta resan vara en del av målet. Är man några som åker tillsammans så kan det även bli billigare än ett billigt flygalternativ.

Tyskland

Den ”klassiska” vägen genom Europa går givetvis genom västra Tyskland – Hamburg, Hannover, Kassel, München och sedan via Österrike till Slovenien. Från Sverige kommer man antingen med färja direkt till Tyskland (Göteborg-Kiel eller Trelleborg-Travemünde) eller via Danmark (Helsingborg-Helsingør och Rødby-Puttgarden). Har man ändå tänkt sig att sträckköra ner, så finns naturligtvis broarna över Lilla och Stora Bält. 200 mil och knappt ett dygn senare har man avverkat sträckan Stockholm-Ljubljana.

Bamberg
Bamberg

Men varför inte passa på att se några av de tyska pärlorna på vägen? Förutom de nog så sevärda metropolerna Hamburg och München, så finns det ett stort antal intressanta ställen att besöka på vägen. Inte långt ifrån Hannover ligger Goslar med en utsökt medeltida stadskärna och alla de tinnar och torn som hör till. I norra Bayern, en nätt dagsetapp från Slovenien, finns den tillika medeltida
staden Bamberg.

Polen, Tjeckien och Slovakien

Har man mer tid på sig och tycker att resan är en del av målet, så finns även alternativet genom Polen och Tjeckien. Från Stockholm sett kan de 60 milen genom Sverige kännas väldigt långa. Med eftermiddagsfärjan från Nynäshamn landar man i Gdańsk klockan 12 dagen därpå och är redan på kontinenten. De polska vägarna lämnar mycket övrigt att önska, men det finns mycket att se på vägen och priserna är betydligt angenämare.

Förutom Gdańsk självt, en stad med nog så mycket historia och vidsträckta sandstränder i omgivningarna, kan turen mot Slovenien passera bland annat Toruń, Kopernikus födelsestad, och Kraków, den tidigare polska huvudstaden med en stadskärna som överlevt både krig och moderniseringar och ett imponerande slottskomplex.

Från Polen och Kraków kan man välja mellan två vägar innan man via Österrike kommer till Slovenien; genom Tjeckien eller genom Slovakien. Lite beroende på hur mycket extra man är beredd att köra så finns det en otrolig rikedom av saker att se, saker att göra och, inte minst, saker att äta och dricka.

Om man tar sig längs med sydkanten av Tjeckien kan man besöka

Kroměříž
Kroměříž

ett stort antal vackra och intressanta städer, tillika världsarv. Kroměříž med sitt fantastiska slott och dess trädgård var under revolutionens dagar i Wien år 1848 huvudstad i det Österrikisk-Ungerska imperiet. Třebíč visar på en stad där kristendom och judendom samexisterat under århundraden och Telč erbjuder en arkitektronisk upplevelse utöver det vanliga. České Budejovice är sedan ett behagligt stopp för att njuta det goda livet
med en Budweiser i handen.

I Slovakien är Bratislava en underskattad pärla. Även om en tredjedel av gamla stan revs under kommunisttiden för att bereda plats för en bred bro över Donau är det som blev kvar mer än tillräckligt för att motivera en dag eller två.

Tåg

Att resa med tåg var en gång det normala sättet att transportera sig runt i Europa på. Bilvägarna tog alldeles för lång tid och möjligheten att flyga var få förunnad. Med dagens klimatdebatt börjar tågresandet eventuellt få en andra vår. Och varför inte? Järnvägsnätet finns där. Man kan röra sig fritt ombord, möta nya människor och har oftast tillgång till en restaurangvagn.

Från Stockholm till Ljubljana går den enklaste resan via Köpenhamn, Hamburg och München. Som snabbast kommer man ner på just under ett dygn. En fördel med tågen är också att man har byten på stationer mitt i de stora städerna och har möjlighet att ta en promenad; kanske rentutav hoppa över ett tåg eller stanna över en natt.

Möjligheten finns även att kombinera en bil- och tågresa. Deutsche Bahn erbjuder biltåg från exempelvis Nordtyskland till Villach i Österrike.

En mycket bra sida att skaffa sig information om tidplaner är just hos Deutsche Bahn. Där finns i stort sett hela det europeiska järnvägsnätet inlagt.

Buss

Möjligheten finns även att åka buss från Sverige till Slovenien. Frank Buss är ett bolag som arrangerar resor mellan ett antal städer i Sverige för färd till Ljubljana och sedan vidare till Zagreb i Kroatien.