Visste du att…

lipizzan

Hästrasen lipizzaner härstammar ursprungligen från Lipica-stuteriet i Slovenien, mer känt som Lipizzastuteriet. Lipizzanern är en häst som är generös och ivrig men alltid mild, vänlig, tillgiven mot människan, lättlärd och samarbetsvillig. Idag är lipizzanen i huvudsak känd från den spanska ridskolan i Wien, där den uppträder som väldrillad dressyrhäst. Den främsta aveln av hästarna sker i Österrike (på stuteriet Piber), Ungern (Szilvásvárad) samt i Lipica i nuvarande Slovenien som räknas som rasens stamort och som även gett rasen dess namn. Uppfödning av hästrasen i större skala förekommer även på andra orter, såsom i Đakovo i Kroatien.

Scopoli

Den första kulturella och vetenskapliga kontakten mellan Sverige och Slovenien ägde rum mellan Carl von Linne(1707-1778) och läkare Giovanni Antonio Scopoli (1723-1788) från gruvstaden  Idrija i Slovenien. De båda vetenskapsmännen korresponderades på latin i ämnena botanik, zoologi och mineralogi. Scopoli var en noggrann iakttagare av naturen, som särskilt i sina deskriptiva arbeten hänsynsfullt kritiserade och beriktigade en del felaktigheter i Linnés Genera plantarum. I Idrija avtecknades år 2001 ett minnesmärke till ära för samarbetet mellan Linné och Scopolli.

Något senare besökte den slovenske järnbrukspatronen och kulturmecenaten Žiga Zois (1747-1819) Sverige i några omgångar för att sluta framgångsrika affärsförbindelser. 1797 tågade den franske generalen Jean Baptiste Bernadotte in i Ljubljana och var under några månader guvernör för de erövrade Ilyriska provinserna. Samme Bernadotte blev 1818 Sveriges kung, Karl XIV Johan. Den svenske skalden Carl Snoilsky (1841-1903) sökte sina rötter och fann att han troligen härstammar från den slovenske protestantiske diktaren Janž Znojilšek, som 1598 fördrevs från Krain och knöts till Sverige under trettioåriga kriget och 1651 adlades av drottning Kristina. Under sina resor i Europa besökte Carl Snoilsky även Ljubljana och hedrade sina förmodade förfäders stad med dikten Laibach.

Ingemar Stenmark åkte på skidor från Elan under sin framgångsrika karriär, ofta i slovenska Kranjska Gora. Elan är ett slovenskt företag som tillverkar främst skidor för alpint och backhoppning. Flera av dagens duktiga slovenska backhoppare använder sig av Elan skidor, t.ex. kan vi se Peter Prevc hoppa med dessa skidor. Företaget har sitt kontor i Begunje i Slovenien.

Potica

Under högtider i Slovenien är det väldigt vanligt att man hittar Potica på de slovenska borden. Det är ett typiskt slovenskt bakverk som görs vid olika högtider. Det är valnöten som ger kakan sin typiska smak, även om det finns flera olika varianter och recept. Ja kanske lika många som det finns familjer.

Alfred Nobel och hans vän Albert Brunner  hade kontakter vid hovet i Wien och att det var bådas stora förtjänst att  zinkfabriken(Cinkarna) byggdes för drygt 140 år sedan i Celje. Albert Brunner blev fabrikens första direktör. År 2013, på 180 -årsdagen av Nobels födelse, lät Celje kommun och Celje Turistföreningen avtäcka en byst av Alfred Nobel. Monumentet är beläget vid fabrikens kvartershus och statuerar ett minnesmärke till Nobels ära för hans förtjänster och betydelse för staden Celje och hela området.

EU har utsett Ljubljana till European Green Capital 2016 på grund av stadens medvetna miljöarbete sedan ett antal år. Det finns dock många utmaningar kvar, som finansieringen av utlovade gröna investeringar och den omfattande användningen av kol för värme-produktion.

Bled-2.jpg
Den vackra slovenska bergsorten Bled med sin sjö och Sloveniens enda ö med en vacker kyrka på är beundrad av många.  Men vet du att parken kring sjön skapades år 1890 av den svenske landskapsarkitekten Carl Gustav Svensson som då var verksam i södra Europa. Till hans ära avtecknades 2001 ett minnesmärke.

Gunnar Asplund från Sverige och Joze Plečnik från Slovenien var i slutet av 1800 talet två av de största arkitekter i Europa. Dessa samtida  arkitekter hade  brevkontakt och inspirerade varandra. De planerade samtidigt för stadsbiblioteken i både Stockholm och Ljubljana och skapade då även kyrkogårdar i våra huvudstäder.

Ljuslyktor

Ljuslyktor

Lara Bohinc född i Ljubljana, Slovenien. Studerade industriell och grafisk design vid Ljubljana Academy of Fine Arts. Lara Bohincs talang för att skapa produkter av tidlös modernitet har gjort henne till en av de mest innovativa och framgångsrika designers av sin generation.

En av de tidigaste resenärerna som skildrade Norden för sydeuropéer var diplomaten och historikern Žiga Herberstein (1486-1566).

Alfred Jensen (1859-1921), slavist, författare, publicist och översättare från ett flertal slaviska språk, var god vän med den slovenske författaren Anton Aškerc (1856-1912). Han översatte några dikter av Prešeren och Cankar, samt Aškercs dikter ”Slovenska ballader”. Till Jensens ära har Ljubljana stad namngivit Jensenova ulica i Ljubljana-Šentvid (2004) och i Celje avtäcktes 2008 ett minnesmärke över Jensen vid Aškercs monument.

Astrid Lindgrens böcker är uppskattade och nästan alla är översatta till slovenska. Sedan 1980 firas Pippi Långstrump, Pika Nogavička, en vecka varje år med en ungdomsfestival i den slovenska staden Velenje.

I Tensta firades nyligen 40-årsjubiléet av den konstnärliga utsmyckningen i tunnelbanestationens tak. Där finns även den störste slovenske författaren och poeten genom tiderna, France Prešeren (född 1800), representerad med några verser på slovenska.