Visste du att…

lipizzan

Hästrasen lipizzaner härstammar ursprungligen från Lipica-stuteriet i Slovenien, mer känt som Lipizzastuteriet. Lipizzanern är en häst som är generös och ivrig men alltid mild, vänlig, tillgiven mot människan, lättlärd och samarbetsvillig. Idag är lipizzaner i huvudsak känd från den spanska ridskolan i Wien, där den uppträder som väldrillad dressyrhäst.

 

 

Scopoli

* Den första kulturella och vetenskapliga kontakten mellan Sverige och Slovenien ägde rum mellan Carl von Linne(1707-1778) och läkare Giovanni Antonio Scopoli (1723-1788) från gruvstaden  Idrija i Slovenien. De båda vetenskapsmännen korresponderades på latin i ämnena botanik, zoologi och mineralogi. Scopoli var en noggrann iakttagare av naturen, som särskilt i sina deskriptiva arbeten hänsynsfullt kritiserade och beriktigade en del felaktigheter i Linnés Genera plantarum.

* Ingemar Stenmark åkte på Elan skidor under sina framgångsrika karriär. Elan är ett slovenskt företag som tillverkar främst skidor för alpint och backhoppning. Flera av dagens duktiga slovenska backhoppare använder sig av Elan skidor, t.ex. kan vi se Peter Prevc hoppa med dessa skidor. Företaget har sitt kontor i Begunje i Slovenien.

Potica

* Under högtider i Slovenien är det väldigt vanligt att man hittar Potica på de slovenska borden. Det är ett typiskt slovenskt bakverk som görs vid olika högtider. Det är valnöten som ger kakan sin typiska smak, även om det finns flera olika varianter och recept. Ja kanske lika många som det finns familjer.

 

Tidigare ”Visste du att…”

Alfred Nobel (född 1833 – död 1896)

Alfred Nobel har haft förankring i Slovenien.

Alfred Nobel och hans vän Albert Brunner  hade kontakter vid hovet i Wien och att det var bådas stora förtjänst att  zinkfabriken(Cinkarna) byggdes för drygt 140 år sedan i Celje. Albert Brunner blev fabrikens första direktör. År 2013, på 180 -årsdagen av Nobels födelse, lät Celje kommun och Celje Turistföreningen avtäcka en byst av Alfred Nobel. Monumentet är beläget vid fabrikens kvartershus och statuerar ett minnesmärke till Nobels ära för hans förtjänster och betydelse för staden Celje och hela området.

* EU har utsett Ljubljana till European Green Capital 2016 på grund av stadens medvetna miljöarbete sedan ett antal år.

Bled-2.jpg
* Svensk landskapsarkitekt Carl Gustav Svensson anlade parken i Bled.

* Astrid Lindgrens böcker är uppskattade och nästan alla översatta till slovenska språket.

* Gunnar Asplund från Sverige och Joze Plecnik från Slovenien var i slutet av 1800 talet två största arkitekter i Europa. Dessa samtida  arkitekter hade  brevkontakt och inspirerade varandra.. Dem planerade samtidigt för stadsbiblioteken i både Stockholm och Ljubljana och skapade då även kyrkogårdar i våra huvudstäder.

 

Talking Tom

Talking Tom

* Mobil-appen ”Talking Tom” för barn, har en slovensk upphovsman.

 

 

 

 

 

Ljuslyktor

Ljuslyktor

* Lara Bohinc född i Ljubljana, Slovenien. Studerade industriell och grafisk design vid Ljubljana Academy of Fine Arts. Lara Bohincs talang för att skapa produkter av tidlös modernitet har gjort henne till en av de mest innovativa och framgångsrika designers av sin generation.